Het eerste levensjaar van uw kind

Na de zwangerschap kunnen we niet iedereen uitnodigen voor de bezoeken aan ons onderzoekscentrum. Wel zijn er in het 1e levensjaar van het kind voor alle deelnemers enkele vragenlijsten, om zo de ontwikkeling in kaart te brengen.

Wanneer we u willen uitnodigen zullen we u benaderen wanneer uw kind ongeveer 1, 6 en 12 maanden oud is voor 1 tot 3 bezoeken aan ons onderzoekscentrum. Voor welke bezoeken we u en uw kind uit kunnen nodigen, is afhankelijk van de leeftijd van uw kind.

Vrouwen die voorafgaand aan hun zwangerschap zijn uitgenodigd voor een MRI-scan van de hersenen, kunnen ook na de geboorte van hun kind worden uitgenodigd voor een tweede MRI-scan. We kijken hiermee naar eventuele veranderingen in de hersenen als gevolg van een zwangerschap.

 

Welke metingen doen we?

1 maand

We meten uw lengte, gewicht, hoofd-, heup-  en tailleomtrek en bloeddruk. Ook kijken we naar de vetverdeling, lichaamssamenstelling en botdichtheid. We doen een oogmeting om te kijken of u scherp ziet en we meten de stand van uw ogen. Als u borstvoeding geeft, vragen we u een kleine hoeveelheid melk af te kolven, indien u dit thuis nog niet in het kader van dit onderzoek verzameld heeft.

Ook doen we verschillende onderzoeken bij uw baby. We meten de lengte, het gewicht, de bloeddruk en de hoofdomtrek van uw kind. Met een watje wrijven we over de romp en/of voorhoofd en in de neus. Als uw kind slaapt of rustig ademt doen we een longfunctiemeting. Ook doen we een kort onderzoek naar de houding, motoriek en spierspanning. Het aan- en uitkleden van uw kind wordt gefilmd. Verder ontvangt u ongeveer 2 weken voor iedere afspraak een pakketje waarin u een kleine hoeveelheid ontlasting van uw kind kunt stoppen. U kunt dit dan meenemen naar uw afspraak of een van onze medewerkers komt het bij u thuis ophalen indien een afspraak niet lukt.

6 maanden

We wegen uw kind en meten de lengte, hoofdomtrek en bloeddruk. Ook meten we de stand van de ogen en om de groei van het gezicht te bestuderen maken we een 3D foto. Met een watje wrijven we over de romp en/of voorhoofd en in de neus. Verder ontvangt u ongeveer 2 weken voor de afspraak een pakketje waarin u een kleine hoeveelheid ontlasting van uw kind kunt stoppen. U kunt dit dan meenemen naar uw afspraak of een van onze medewerkers komt het bij u thuis ophalen indien een afspraak niet lukt.

1 jaar

Bij dit bezoek meten we de lengte, het gewicht, de bloeddruk en de hoofdomtrek van uw kind. Met een watje wrijven we over de romp en/of voorhoofd en in de neus, meten we de stand van de ogen en maken we een 3D foto om de groei van het gezicht te bestuderen. Verder nemen we, als u het goed vindt, een kleine hoeveelheid wangslijmvlies af. Ongeveer 2 weken voor de afspraak ontvangt u een pakketje waarin u een kleine hoeveelheid ontlasting van uw kind kunt stoppen. U kunt dit dan meenemen naar uw afspraak of een van onze medewerkers komt het bij u thuis ophalen indien een afspraak niet lukt.