Het eerste levensjaar van uw kind

Na de zwangerschap kunnen we niet iedereen uitnodigen voor de bezoeken aan ons onderzoekscentrum. Wel zijn er in het 1e levensjaar van het kind voor alle deelnemers enkele vragenlijsten, om zo de ontwikkeling in kaart te brengen

Wanneer we u willen uitnodigen zullen we u benaderen wanneer uw kind ongeveer 1, 6 en 12 maanden oud is.

Vrouwen die voorafgaand aan hun zwangerschap zijn uitgenodigd voor een hersen-MRI kunnen ook na de geboorte van hun kind worden uitgenodigd voor een 2e We kijken hiermee naar eventuele veranderingen in de hersenen als gevolg van een zwangerschap

 

1 maand

We meten uw lengte, gewicht, hoofd-, heup-  en tailleomtrek en bloeddruk. Ook kijken we naar de vetverdeling, lichaamssamenstelling en botdichtheid. We doen een oogmeting om te kijken of u scherp ziet en we meten de stand van uw ogen. Ook doen we verschillende onderzoeken bij uw baby.

MRI baby: als uw kind ongeveer 6 weken oud is, zouden wij graag een MRI maken van de hersenen, de borstkas, de longen, de buik en de heupen. Wij zullen dit doen volgens een procedure die ook wordt gebruikt in de zorg en in vergelijkbaar onderzoek.

 

 

6 maanden

We wegen uw kind en meten de lengte en hoofdomtrek. Om de groei van het gezicht te bestuderen maken we een 3D foto. Met de longtest krijgen we meer inzicht in het functioneren van de longen. We doen 2 ontwikkelingstestjes. Ten eerste gebruiken we een speciale eye tracking camera om de bewegingen van de ogen van uw kind te volgen. Zo kunnen we precies zien waar hij of zij naar kijkt en hoe lang hij/zij dat doet. Ten tweede vragen we u om naar uw kind te kijken, zonder met hem of haar te communiceren. Dit houdt in dat u niet tegen uw kind praat en geen emoties toont. Dit doen we zodat we kunnen bestuderen hoe uw kind hierop reageert.

1 jaar

We wegen uw kind en meten de lengte en hoofdomtrek. We meten we ook de bloeddruk. We maken een echo van de buik en het hart (1 en 12 maanden). Om de groei van het gezicht te bestuderen maken we een 3D foto. We kijken naar de hartslag door middel van een Elektrocardiogram (ECG, ook wel hartfilmpje). Hiermee maken we een opname van de elektrische signalen die het hart van uw kind afgeeft (12 maanden). Ook vragen we u of we een klein plukje haar mogen afknippen van uw kind en of we een beetje bloed mogen afnemen.