< Terug naar de nieuwslijst

Vanaf nu: Verzamelen navelstrengbloed na geboorte

22/05/2019


Vanaf nu wordt er gestart met inzameling van navelstrengbloed. Door het afnemen van bloed uit de navelstreng kan een groot scala aan bepalingen worden gedaan. Dit kan nog tot jaren na het afnemen van het bloed worden uitgevoerd. We vragen de zorgverlener die verantwoordelijk is tijdens de bevalling het bloed af te nemen.

Bij het 30 weken bezoek op een van de onderzoek locaties ontvangt de deelnemer een pakket met hierin een partusverslag en een set voor navelstreng bloed afname. Alleen deelnemers die nadrukkelijk toestemming hebben gegeven voor de inzameling van navelstrengbloed ontvangen de afnameset. De deelnemer wordt verzocht deze mee te nemen in de bevaltas. Controleer tijdens de bevalling bij de deelnemer of er een navelstrengbloed afnameset aanwezig is. Indien deze afnameset niet aanwezig is, maak dan gebruik van een van de reserve afnamesets op locatie.

Wanneer de deelnemer wordt overgedragen aan een andere zorgverlener, is het verzoek over te dragen dat de deelnemer toestemming heeft gegeven voor afname van navelstrengbloed in het kader van Generation R Next – met het verzoek dit uit te voeren.

 

Uitvoering:

Navelstrengbloedafname dient bij voorkeur direct na de bevalling plaats te vinden – ongeacht of dit een vaginale baring of een keizersnee betreft. Wanneer navelstreng pH moet worden bepaald, dan gaat dit vanzelfsprekend voor. Hierna kan direct worden overgegaan tot de afname van het bloed voor Generation R Next.
Desgewenst kan de navelstreng “uitkloppen”. Mocht het vervolgens niet lukken om bloed af te nemen uit de navelstreng, neem dan eventueel bloed af vanaf de foetale zijde van de placenta.

  • Na de geboorte wordt de navelstreng afgeklemd en doorgeknipt (“afnavelen”).
  • Combineer de naald en spuit. Prik met de naald in een zichtbaar bloedvat (maakt niet uit arterieel of veneus) in het resterende stuk navelstreng dat nog aan de placenta vast zit.
  • Wanneer het bloed is afgenomen prik je met de naald in het rubber van de bloedbuizen. Deze buizen zullen nu automatisch bloed uit het spuitje opzuigen totdat de buizen voldoende gevuld zijn. Begin met een EDTA buis (paarse dop), daarna de stolbuis (gele dop) en eindig met een EDTA buis (paarse dop).
  • Vul op het Afnameformulier Studies en Trials onderaan de afnamedatum, tijd en paraaf in. Kruis af welke buizen zijn afgenomen. De buizen en het formulier zijn al van stickers voorzien.
  • Bel de LabML koerier op 06-53686072 (24/7 bereikbaar). Spreek een duidelijke locatie af met de koerier, bewaar het navelstreng tot het wordt afgehaald in de koelkast. De LabML koerier brengt het bloed binnen 4 uur na afname naar het Erasmus MC.

Om zo compleet mogelijke informatie te hebben is het voor Generation R Next van groot belang dat ook het partus formulier wordt ingevuld. Dit formulier dient via de bijgevoegde antwoord envelop te worden verstuurd (en wordt dus niet meegegeven aan de koerier).

 

Klik hier voor de navelstrengbloed instructiekaart die bij elk afnamesetje wordt meegeleverd

Deel dit bericht:

< Terug naar de nieuwslijst