Patiëntenzorg

Het Centrum voor Zwangerschap & Kind biedt multidisciplinaire zorg aan aanstaande ouders voor en tijdens de zwangerschap en aan hun kinderen. Dit start bij de voortplantingsgeneeskunde en gaat verder via de zwangerschap en de geboorte naar de eerste levensjaren en de latere jeugd van het kind. Hiervoor werken verschillende disciplines nauw samen. Tot deze disciplines behoren de verloskunde en gynaecologie; neonatologie; kindergeneeskunde; kinder- en jeugdpsychiatrie; de gemeente Rotterdam en zorgverleners voor zwangerschap en kind in Rotterdam.

Er zijn follow-up programma’s beschikbaar voor zwangere vrouwen, aanstaande ouders, en kinderen met acute of speciale zorgbehoefte. Voorbeelden van ziektes waarop het Centrum is gericht zijn: vruchtbaarheidsproblemen en medische hulp bij zwanger worden; zorg tijdens de vroege zwangerschap; algemene gezondheid van zwangere vrouwen; acute zorg voor zwangere vrouwen; foetale groeivertraging en vroeggeboorte; acute zorg voor pasgeboren baby’s; aangeboren afwijkingen; neonatale neurologie; chronische longziekten; vroege factoren voor latere hart- en vaatziekten en metabole ziekten; overgewicht en obesitas bij kinderen; en mentale gezondheid zoals: eetstoornissen, autisme spectrum stoornissen, en ADHD. We richten ons hierbij niet alleen op behandeling, maar ook op preventie.

Enkele programma’s zijn bijvoorbeeld: ‘Healty Pregnancy 4 All’, ‘Generation R’, en ‘Klaar voor een Kind’. Ook zijn er follow-up programma’s die vrouwen volgen die een zwangerschapsvergiftiging hebben doorgemaakt, of voor kinderen die te vroeg zijn geboren.