Het eerste bezoek van Focus op 17 vindt plaats in het Sophia Kinderziekenhuis en duurt ongeveer 3,5 uur. Wij adviseren u daarom iets te eten mee te nemen. Er mag voor het bezoek ook gewoon gegeten geworden, de kinderen hoeven niet nuchter naar het onderzoekscentrum te komen. Voor de afspraak kunnen jullie je melden bij de balie in ons onderzoekscentrum, in de centrale hal van het Sophia Kinderziekenhuis (SP–1473A).

Metingen bij uw kind:

  • Gehooronderzoek: in een audio-cabine voeren we een aantal gehoortesten uit. We meten onder andere de bewegelijkheid van het trommelvlies.
  • Tanden- en kaakonderzoek: door middel van tandenfoto's kijken we naar het gebit. Ook maken we 2D en 3D foto's van de kaak. Met deze foto's kunnen we de gebitsontwikkeling en gelaats- en kaakgroei onderzoeken.
  • Longmeting: uw kind mag blazen op een mondstuk, hiermee meten wij de longfunctie en longinhoud.
  • Huidonderzoek: met een allergietest (huidpriktest) testen we de gevoeligheid voor verschillende allergieën. Ook tellen we het aantal moedervlekken op de linker bovenarm, en meten we de grootte ervan. We onderzoeken het microbioom (micro-organismen, zoals bacteriën en virussen) van de huid (voorhoofd en de wang).
  • Tandplakmeting: het materiaal wordt gebruikt voor bacteriologisch onderzoek.
  • Gedragsonderzoek: door middel van een interview doen we onderzoek naar gevoelens en het gedrag.
  • Groei en ontwikkeling: door het maken van een bottenscan kunnen we naar de botsterkte en vetverdeling kijken. Daarnaast doen we een bloeddrukmeting en meten we lengte, gewicht en de hoofdomtrek.
  • Krachtmetingen: middels een springtest op een springplank wordt de coördinatie, spierfunctie en de spier-bot relatie beoordeeld, en met een apparaat meten we de spierkracht in het hand.
  • EEG (hersenfilmpje): zo meten we de hersenactiviteit met electrodes op het hoofd.
  • Oogonderzoek: we meten de sterkte van het oog en kijken naar eventuele oogafwijkingen. Hiervoor wordt 1 oog van uw kind gedruppeld als uw kind hier toestemming voor geeft. Dit is nodig om een scan van het netvlies te kunnen maken en de oogsterkte te kunnen meten.
  • Lichaamsmateriaal: als uw kind toestemming geeft, nemen we wat bloed af. Uiteraard gebeurt dit allemaal op kindvriendelijke wijze door ervaren onderzoeksmedewerkers. Uw kind kan van tevoren een verdovende zalf opgesmeerd krijgen.
  • Vragenlijsten: we vragen uw kind ook om thuis 2 vragenlijsten in te vullen. Dit neemt ongeveer 30 tot 45 minuten in beslag per vragenlijst.

Metingen bij ouders:

  • Lichamelijk onderzoek: we meten uw lengte, gewicht en bloeddruk.
  • ECG (hartfilmpje): een hartfilmpje geeft een globale indruk van het hartritme. Hiervoor worden 10 electroden op de huid rond het hart, de polsen en enkels geplakt die het elektrische signaal van het hart kunnen opvangen en wordt vervolgens weergegeven in een grafiek.
  • Lichaamsmateriaal: met uw toestemming nemen we wat bloed af en vragen we u om urine te verzamelen in een potje.
  • Gedragsonderzoek: door middel van een interview doen we onderzoek naar gevoelens en het gedrag.
  • Vragenlijsten: we vragen u ook om thuis 2 vragenlijsten in te vullen, dit neemt ongeveer 30 tot 45 minuten in beslag per vragenlijst.

Belangrijke informatie

Afwijkende resultaten
Als er sprake is van afwijkende resultaten laten wij u dat weten. Indien nodig verwijzen we door naar de huisarts.

School of werk?
Kinderen kunnen vrij vragen van school. Hiervoor kan gebruik gemaaakt worden van de brief gericht aan school. Indien uw kind werkt, stem het bezoek dan af met de werkgever.

Medicijnen
Als uw kind medicijnen gebruikt voor long- en/of luchtwegproblemen vragen wij die - als dat mogelijk is – van tevoren niet te nemen. Het gaat om de volgende medicijnen:

  • 48 uur voor het onderzoek stoppen: Aerolizer, Atimos, Foradil, Foster, Novolizer, Oxis, Seretide, Serevent, Symbicort. Deze middelen zijn ook wel bekend onder de stofnamen formoterol of salmeterol.
  • 8 uur voor het onderzoek stoppen: Airomir, Atrovent, Berodual, Berotec, Bricanyl, Combivent, Ipraxa, Ventolin. Deze middelen zijn ook wel bekend onder de stofnamen ipratropiumbromide, fenoterol, salbutamol of terbutaline.

Stop de medicatie alleen als uw kind niet benauwd wordt van het stoppen. Als u twijfelt of stoppen mogelijk is, overleg dan met uw eigen arts. Als u twijfelt, hoeft uw kind niet te stoppen. Ook willen we u vragen om alle medicijnen mee te nemen naar het onderzoekscentrum.

Broers en zussen
Het is helaas niet mogelijk broers en zussen mee te nemen naar het onderzoekscentrum. Voor kinderen van 0 tot 10 jaar kan kosteloos gebruik worden gemaakt van de kinderopvang van het Ronald McDonald Speeldek (maandag t/m vrijdag tussen 9:00 en 17:00 uur). Hiervoor moet u wel een afspraak maken, dit kan via 010 310 81 20 of speeldek@ronaldmcdonaldhuis.nl

Afspraak verzetten
Kunnen jullie onverhoopt toch niet aanwezig zijn op de afspraak? Laat ons dit dan zo spoedig mogelijk weten. Wij zijn bereikbaar op 010 704 34 05 of mail naar generationr@erasmusmc.nl. Wij maken dan graag een nieuwe afspraak.

Vervoer
Wij vergoeden achteraf eventueel gemaakte kosten voor het openbaar vervoer of parkeerkosten gemaakt in één van de Erasmus MC parkeergarages.