Het eerste bezoek aan Focus op 17 vindt plaats in het Sophia Kinderziekenhuis en duurt ongeveer 3,5 uur. Voor de afspraak kan je je melden bij de balie in ons onderzoekscentrum, in de centrale hal van het Sophia Kinderziekenhuis (SP–1473A).

Welke onderzoeken gaan we doen bij het 1e bezoek?

 

 

Groei & Lichaamsbouw

We meten je lengte, gewicht en hoofdomtrek om de groei te bestuderen en je bloeddruk wordt gemeten.

 

Ook maken we met een bottenscan een foto van je lichaam om de botsterkte en lichaamssamenstelling (spieren en vetten) te meten.

Gehoor

We testen je gehoor in een speciale geluidsdichte cabine.

Hiervoor krijg je oordopjes in je oren en luister je naar geluiden.

Tanden

We maken foto’s van je tanden en kaken in röntgen, 2D & 3D om de ontwikkeling van je gezicht, gebit en kaak te bestuderen.

Verder nemen we tandplak af door zachtjes met een wattenstaafje langs je tanden en tandvlees te wrijven.

Ogen

We onderzoeken uitgebreid je ogen om de sterkte en de grootte te meten en om te kijken hoe je zicht van dichtbij en veraf is.

Voor deze onderzoeken doen we oogdruppels in 1 van je ogen, als jij daar toestemming voor geeft.

Interview

We houden een interview met je over dingen die je hebt meegemaakt en of je last hebt van bijvoorbeeld slaapproblemen of angsten.

 

Longen

We kijken hoe hard en hoe lang je kunt uitblazen.

Bij gebruik van medicatie ("pufjes") vragen wij, als het kan, deze medicatie niet te gebruiken op de dag van de metingen (zie kopje medicijnen).

Natuurlijk alleen als het stoppen niet leidt tot benauwdheid.

Vragenlijsten

We vragen je ook om thuis 2 vragenlijsten in te vullen. Dit neemt ongeveer 30 tot 45 minuten in beslag per vragenlijst.

Allergie, Huid en Lichaamsmateriaal

We willen een allergietest (huidpriktest) doen. Hierbij worden druppels van verschillende stofjes op de binnenzijde van je onderarm geplaatst, als je huid erop reageert kun je zien of je allergisch bent. Ook tellen we het aantal moedervlekken op de linker bovenarm, en meten we met een lineaal de grootte ervan.

Daarnaast strijken we met een wattenstaafje over je huid (voorhoofd en wang). Hiermee kijken we naar het microbioom (micro-organismen zoals bacteriën en virussen).

En we nemen, als jij dat goed vindt, bloed bij je af. Je kunt van tevoren een verdovende zalf opgesmeerd krijgen. Ook willen we je vragen of je in een potje wilt plassen.

 

Overige Metingen

Verder maken we een hersenfilmpje. Zo meten we de hersenactiviteit met electrodes. Deze worden aangebracht met enkele druppels gel op het hoofd (je voelt hier niets van).

We doen ook een springtest, waarbij je twee keer springt op een springplank en meten we de spierkracht in je hand.

 

Belangrijke informatie

Afwijkende resultaten
Als er sprake is van afwijkende resultaten laten wij je dat weten. Indien nodig verwijzen we door naar de huisarts.

School of werk?
Je kunt vrij vragen van school. Hiervoor kun je gebruik maken van de brief gericht aan school. Indien je werkt, stem het bezoek dan af met je werkgever.

Medicijnen
Als je medicijnen gebruikt voor long- en/of luchtwegproblemen vragen wij je die - als dat mogelijk is – van tevoren niet te nemen. Het gaat om de volgende medicijnen:

  • 48 uur voor het onderzoek stoppen: Aerolizer, Atimos, Foradil, Foster, Novolizer, Oxis, Seretide, Serevent, Symbicort. Deze middelen zijn ook wel bekend onder de stofnamen formoterol of salmeterol.
  • 8 uur voor het onderzoek stoppen: Airomir, Atrovent, Berodual, Berotec, Bricanyl, Combivent, Ipraxa, Ventolin. Deze middelen zijn ook wel bekend onder de stofnamen ipratropiumbromide, fenoterol, salbutamol of terbutaline.

Stop de medicatie alleen als je niet benauwd wordt van het stoppen. Als je twijfelt of stoppen mogelijk is, overleg dan met je eigen arts. Als je twijfelt, hoef je niet te stoppen. Ook willen we je vragen om alle medicijnen mee te nemen naar het onderzoekscentrum.